Infants i Adolescents. Participació en la societat
Romero-Pérez,C., Quirós-Guindal, A. & Buxarrais-Estrada, MªR. (2021). Enfoques para promover la participación infantil y adolescente. Pedagogía Social. Revista Interuniversitaria, 38, 21-32. DOI: https://10.7179/PSRI_2021.01
Que explica des de diferents enfocaments (capacitats, feminista i intercultural) i que són complementaris a l'enfocament de drets, el perquè s'ha de promoure la participació activa en la societat d'aquest grup. I també partint d'una segona lectura de l'article:
Liebel, M. (2021). Ciudades de los niños. De la puesta en escena pedagógica a la apropiación de la ciudad. Pedagogía Social. Revista Interuniversitaria, 38, 89-97. DOI: 10.7179/PSRI_2021.06
En que l'autor posa de manifest alguns projectes socioeducatius, portats a terme a Europa, en que els infants viuen diferents experiències en ciutats dels xiquets on tenen que participar i autogovernar-se en aquestes ciutats. Depenent de com estiguen plantejades aquestes ciutats, promouran de diverses formes la participació, és a dir, la ciutadania activa d'aquests infants i adolescents, entre altres.
Després d'haver llegit i reflexionat sobre aquest tema, la meua postura front a la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents, ha sigut reforçada. Actualment hi ha una sobreprotecció cap als infants, per que no s'enteren d'algunes coses, per a que no pateixen i així evitar-li'ls malestar i també per que part dels aduts pensen que com són menuts no ho poden entendre, aleshores per a que molestar-nos en explicar-li'ls. La realitat, es que ells i elles saben més o menys que es el que hi passa, però no ho comprenen del tot, atès de que ningú els ha explicat. La societat actual hi es en un moment de transformació, aleshores precisa de una ciutadania participativa i activa que sapiga prendre decisions i siga crítica, per impulsar el canvi que es necessita. Per tot açò es important educar, ensenyar i promoure, des de tota la comunitat educativa, als infants per que siguen partícips des de la infància, de la societat en la que viuen. Doncs si la participació no es promou des de ben menuts, quan arriben a l'adolescencia, si no coneixen el funcionament i la situació de la societat, no podran ser crítics i quan arribe el moment de ser actius en la societat no ho seran, perque no tindran les ferramementes i estrategies per ser-ho. Aleshores tota la comunitat educativa (mestres, tutors, equip directiu, centres, famílies...) han de buscar la manera de que els xiquets i xiquetes siguen partcipaius, i així preparar-els pel seu futur.
Pel que respecta a la meua experiència, hi ha hagut dos més significatives, que he viscut en diferents etapes educatives de participació, la primera de forma directa quan hi era a l'institut estudiant l'ESO on l'equip directiu d'aquell moment va plantejar de passar de jornada partida a continua durant tot el curs i no simplement als messos de setembre i juny, aleshores avans de prendre una decisió van fer un referèndum per vore si tot l'estudiantat i professorat estavem d'acord o no en el canvi que ens plantejaven. La segona experiència, ha sigut durant la carrera, en l'estància a pràctiques de segon, on el centre on estava promovia la participació activa de tot l'alumnat en algunes decisions que es prenien i també en projectes que es duien a terme. Per exemple, al projecte de madiació s'estava formant als alumnes de 4t i 5é per que foren mediadors a l'hora del pati, quan hi hagués conflictes i així poder solucionar-els de forma dialogada, també es tenien en compte les inquietuds dels xiquets i xiquetes i es treballava eixes perspectives. També en en el projecte sobre el medi ambient i l'escola neta, quan es feien les reunions hi havia un o dos representants de cada classe des de 3 anys fins 6é, els familiars que participaven al projecte i es decidien quines coses se-n'anaven a fer, i després els representants portaven la informació a les seues classes.
En conclusió promoure la participació dels infants i adolescents, hi es una questió a treballar per part de tota la comunitat educativa, dintre i fora de l'aula i per portar-ho a terme hi ha que buscar ferramentes, estrategies, recursos flexibles i adaptables a les edats d'aquests i explicar-ho en un llenguatge que senzill que ells coneguen per facilitar la seua comprensió. A més a més de escoltar-li'ls i prendre en consideració la seua opinió i/o inquietuds.
Fins la pròxima! 👋
Comentarios
Publicar un comentario