COMPETÈNCIA DIGITAL DEL I LES ALUMNES


Hola a totes a una nova entrada de Mestra en formació! 

En el dia de hui vos vaig a parlar, com habreu pogut observar al títol, sobre la competencia digital dels alumnes. 

Primerament partirem de la seua definició, que diu així: "La competència digital és aquella que implica l'ús creatiu, crític i segur de les tecnologies de la informació i la comunicació per aconseguir els objectius relacionats amb el treball, l'ocupabilitat, l'aprenentatge, l'ús del temps lliure, la inclusió i la participació en la societat". A més, les competències digitals de la Comunitat Valenciana a que cal tenir en compte estan recollides i exposades al Marc Valencià de Competències Digitals del 2020 on també es refereix la competència digital docent, que si voleu informar-vos més podeu vore la entrada que vaig fer sobre "La competencia holística digital del docente ". Ací us deixe l'enllaç al post: https://bit.ly/3bkpmnp

En segon lloc, per a un ple desenvolupament de les competències digitals, es necessita conèixer els cinc pilars principals, referits a les àrees de la compència digital i, que són els següents: 

  • Informació i alfabetització informacional ⟶ Buscar informació, dades i contingut digital per expressar i organitzar la informació principal, seleccionar recursos, gestionar fonts, crear estratègies... A més, avaluar i gestionar dades, informació i contingut digital, fonts de dades, des de la reflexió , és a dir, des d'una visió crítica.
  • Comunicació i col·laboració  ⟶ Comunicar en entorns digitals, compartir recursos mitjançant eines en línia, interactuar, participar en comunitats i xarxes, gestió de la identitat digital, etc. Hi ha aplicacions amb les quals podem fer aquestes funcions, com ara el Twitter, WhatsApp, etc. Podem difondre tota mena de notícies, continguts, recursos... i així integrar nous coneixements digitals al qual ja teníem. Destacar la netiqueta, ja que està relacionada amb les normes conductuals, la protecció nostra i dels altres, identificació de contingut inadequat i sobretot la conscienciació sobre la diversitat que ens envolta.
  • Creació de continguts digitals  Creació de continguts digitals en diversos formats des d'editar, millorar contingut..., com Canva, Powtoom, Wix, 500px, entre d'altres com a forma d'expressió. També la integració i reelaboració del contingut per donar lloc a un nou, original i rellevant.
  • Resolució de problemes  ⟶ Identificar necessitats i recursos digitals, actualitzar les nostres pròpies competències digitals i reconèixer els problemes tècnics per resoldre'ls. A més, avaluar críticament les solucions i les eines digitals i adaptar-les a les necessitats personals.
  • Seguretat   Reflexionar i pensar la informació personal que publiquem a la xarxa, identificar necessitats i aportar solucions a aquestes, per comprendre els cingles de la xarxa i actuar amb les mesures de protecció i seguretat adients per prevenir-los.
En conclusió, la competència digital es primordial onèixer-la, però el veritablement important és saber com utilitzar-la. Com a docents hem de potenciar la competència digital dels infants, emprant de una forma pràctica y vivencial, els recursos tecnològics a la nostra disposició. Per desenvoluparla, no val simplement ficar en les pizarres digitals o interactives algún vídeo, es necesita que els xiquets i xiquetes manipulen i facen activitats en aquestes i altres recursos.
Fins ací la entrada de la setmana, espere que us haja agradat. La pròxima entrada al blog, hi serà un poc diferent, ja que hi està feta en grup, però molt interessant, no vos la podeu perdre... 
Fins la pròxima! 👋


Comentarios

Entradas populares de este blog

LA CLASSE DE MIREN

Visió Crítica de la Tecnologia 🔍