COMPETÈNCIA DIGITAL DEL I LES ALUMNES
Hola a totes a una nova entrada de Mestra en formació!
En el dia de hui vos vaig a parlar, com habreu pogut observar al títol, sobre la competencia digital dels alumnes.
Primerament partirem de la seua definició, que diu així: "La competència digital és aquella que implica l'ús creatiu, crític i segur de les tecnologies de la informació i la comunicació per aconseguir els objectius relacionats amb el treball, l'ocupabilitat, l'aprenentatge, l'ús del temps lliure, la inclusió i la participació en la societat". A més, les competències digitals de la Comunitat Valenciana a que cal tenir en compte estan recollides i exposades al Marc Valencià de Competències Digitals del 2020 on també es refereix la competència digital docent, que si voleu informar-vos més podeu vore la entrada que vaig fer sobre "La competencia holística digital del docente ". Ací us deixe l'enllaç al post: https://bit.ly/3bkpmnp
En segon lloc, per a un ple desenvolupament de les competències digitals, es necessita conèixer els cinc pilars principals, referits a les àrees de la compència digital i, que són els següents:
- Informació i alfabetització informacional ⟶ Buscar informació, dades i contingut digital per expressar i organitzar la informació principal, seleccionar recursos, gestionar fonts, crear estratègies... A més, avaluar i gestionar dades, informació i contingut digital, fonts de dades, des de la reflexió , és a dir, des d'una visió crítica.
- Comunicació i col·laboració ⟶ Comunicar en entorns digitals, compartir recursos mitjançant eines en línia, interactuar, participar en comunitats i xarxes, gestió de la identitat digital, etc. Hi ha aplicacions amb les quals podem fer aquestes funcions, com ara el Twitter, WhatsApp, etc. Podem difondre tota mena de notícies, continguts, recursos... i així integrar nous coneixements digitals al qual ja teníem. Destacar la netiqueta, ja que està relacionada amb les normes conductuals, la protecció nostra i dels altres, identificació de contingut inadequat i sobretot la conscienciació sobre la diversitat que ens envolta.
- Creació de continguts digitals ⟶ Creació de continguts digitals en diversos formats des d'editar, millorar contingut..., com Canva, Powtoom, Wix, 500px, entre d'altres com a forma d'expressió. També la integració i reelaboració del contingut per donar lloc a un nou, original i rellevant.
- Resolució de problemes ⟶ Identificar necessitats i recursos digitals, actualitzar les nostres pròpies competències digitals i reconèixer els problemes tècnics per resoldre'ls. A més, avaluar críticament les solucions i les eines digitals i adaptar-les a les necessitats personals.
- Seguretat ⟶ Reflexionar i pensar la informació personal que publiquem a la xarxa, identificar necessitats i aportar solucions a aquestes, per comprendre els cingles de la xarxa i actuar amb les mesures de protecció i seguretat adients per prevenir-los.
Comentarios
Publicar un comentario