Hola a totes! En aquesta entrada de hui anem a parlar sobre l'enssenyament i com poden influir els docents en nosaltres, les nostres decisions, etc. Per parlar sobre els docents, la seua influència i funció, anem a partir i reflexionar sobre la pel·lícula que teniu a continuació:
(Imatge extreta de la pàgina fimaffinity)
Es molt probable que no et sone aquesta pel·lícula o que et sone de llunyania, ja que hi és de producció francesa i ens parla d'educació i el sistema educatiu a zones empobrides. Però et recomane vore-la abans de continuar llegint l'entrada. Si no tens temps et deixe ací les sipnosi i així vos podeu fer una idea i ficar-vos en situació.
- Entre les murs (la clase), 2008: "François es un joven profesor de lengua francesa en un instituto conflictivo, situado en un barrio marginal. Sus alumnos tienen entre 14 y 15 años, y no duda en enfrentarse a ellos en estimulantes batallas verbales; pero el aprendizaje de la democracia puede implicar auténticos riesgos. Al comenzar el curso, los profesores, llenos de buenas intenciones, deseosos de dar la mejor educación a sus alumnos, se arman contra el desaliento. Pero la abismal diferencia de cultura y de actitud chocan violentamente en las aulas, que no son más que un microcosmos de la Francia contemporánea. Por muy divertidos que sean a veces los alumnos, sus comportamientos pueden cortar de raíz el entusiasmo de un profesor. La tremenda franqueza de François sorprende a sus alumnos, pero su estricto sentido de la ética se tambalea cuando los jóvenes empiezan a no aceptar sus métodos." (La clase (2008) - FilmAffinity)
En el llargmetratge, el professor ha de fer front a les desigualtats socials i econòmiques del seu alumnat i de les seues famílies. I també hi haurà de fer front al sistema que no el recolça. En "La clase" presenten un professor allunyat de l'esterotip específic de docent molt rígid o molt carismàtic, en que la seua pràctica hi està dotada de inestabilitat producte dels fets que van ocorrint, fent així difícil la feina de portar una programació organitzada. El professor i tutor d'aquesta pel·lícula porta la seua acció docent en una classe en alumnat en diversos orígens culturals i ètnics, aleshores en les seues classes veiem a l'alumnat com el qüestiona pel vocabulari i per les paraules emprades que ells no comprenen o que hi són en desús, aleshores ell els escolta i pren en consideració les seues opinions, doncs exerceix la negociació constant per combinar l'enssenyament de continguts amb la realitat immediata o els gustos personals del seu alumnat. Així mateix s'exposen les diverses experiències i mirades culturals front una mateixa situació.
L'escola es mostra com un espai molt necessari de socialització entre adolescents naixcuts en famílies proviments de distints països i cultures, mentre que fora de les parets de l'institut pareix que hi és completament al revés con el tracte a les persones migrants que venen de fora del país. El tema de la comunicació i el llenguatge, es un tema transversal durant la pel·licula, a més a més l'escola planteja una certa dificultat pel desenvolupament curricular de les assignatures, doncs això remarca la desigualtat que hi ha a l'educació, segons la classe social, que depenent de quines característiques tinguen l'alumnat i de la localització del centre, fa que es tinga una millor o pitjor qualitat educativa, on s'aprofundeix en continguts, habilitats, o pel contrari l'escola tinga una funció més assistencial, on tindre els adolescents per que no molesten. On també l'Estat en els seus retalls dirigits al sistema educatiu, deixa al docent a la seua sort i a soles front les desigualtats que es plantejen, sense comptar en els recursos necessaris. Tot açò fa que es generalitze una desmotivació per part del professorat i que això comporte que els estudiants no poden millorar i canviar el seu futur.
Com ha estudiant que hi encara hi es passant per les diferents etapes del sistema educatiu, crec que no he viscut com a tal les discriminacions que hi sorgixen a la pel·lícula, doncs en el meu barri hi és de classe mitjana en també convivència de cultures diferents, però sempre s'han adaptat a les necessitats del alumnat que ho ha necessitat, en lloc d'adaptar tot l'alumnat al nivell de qui necessitava adaptacions curriculars, per exemple a 4t de primària va vindre nou a la meua classe un xiquet d'ètnia gitana i com en eixe moment hi estava a un nivell més fluix que la resta, tenia els llibres corresponents al seu nivell i la mestra explicava per tots i després a d'ell li anava explicant les coses que no entenia, a més a més que els companys i companyes l'ajudavem en tot el que podíem. Finalment al curs següent ja hi era al nostre nivell i portava tot com la resta. I a l'institut hi passava el mateix, doncs hi era un centre inclusiu i hi havia alumnat de diferents ètnies i cultures.
Des de el meu punt de vista, el docent ha de ser també un bon actor, ha de presentar els continguts d'una manera que enganxe, mitjançant una posada en escena per guanyar l'atenció del alumnat, sent conscient de que allò que hi estava preparat pot canviar en qualsevol moment. Dona igual en quina etapa educativa dones classe, pots tindre una classe preparada que siga molt interessant per l'alumnat, però que per alguna qüestió, es derive a un altre tema, aleshores tu has de estar obert i flexible al canvi perquè implicant-se en la seua realitat i/o gustos, es poden treballar els continguts, sols fa falta estar disposat i pensar en com redirigir la classe en allò que han plantejat els i les alumnes. Finalment dir que cada vegada més al ser un món molt globalitzat, les fronteres dels continentsi països s'han desdibuixat i hi han moltes migracions, pel motiu que siga, per trobar una nova vida, nou treball, problemes en el lloc de procedència, etc., aleshores anem a tindre unes aules en gran varietat d'ètnies i cultures, que hem d'aprofitar, ja que hi podrem aprendre, conèixer i enssenyar noves coses, a més a més de que l'alumnat es sentirà valorat i que ens agrada i valorem la seua pròpia cultura. Per dur a terme aquest respecte cultural, m'acudeix la idea de fer unes jornades culturals obertes a tota la comunitat, en que es facen diferents activitats, tallers, jocs... en les diferents cultures que hi haja al centre i fent partícips a les famílies com a conductors de les activitats, etc.
Fins ací l'entrada de hui, espere que vos haja fet reflexionar o com a poc que vos haja obert la curiositat per vore la pel·lícula i indagar més. Si voleu deixeu-me en els comentaris quina es la funció del docent? Cóm farieu vosaltres per fer partícips totes les cultures del centre.
Fins la pròxima! 👋
Comentarios
Publicar un comentario