Robòtica educativa i igualtat de gènere 🤖♀

Hola benvingudes un dia més a Mestra en Formació 📚!! En el post de hui vos vaig a presentar una proposta d'activitat tecnològica amb el bee-bot, que he preparat en conjunt en unes companyes per fomentar el STEAM en les xiquetes i també per fomentar la coeducació. I així que en un futur s'arribe a una veritable igualtat de gènere en aquests camps i en la resta de feines. 

I ara sense més dilació us presente la nostra proposta!


La nostra activitat es diu "Inspiring girls" i es una activitat dividida en dos parts i en 7 sesions. Que tindrà una temporalització de 5 setmanes, ja que les tres primeres sesions es faran en una setmana, atès que són introductories, i les quatre sesions que resten estaran repartides a una per setmana, ja que cadascuna hi serà protagonitzada per una dona STEAM.  Els objetius didàctics que volem aconseguir són els següents:
  • Potenciar les STEAM.
  • Introduir als xiquets/es en les noves tecnologies.
  • Descobrir la robòtica.
  • Millorar l'orientació espacial.
  • Conèixer dónes STEAM.
  • Eliminar els estereotips de l'àmbit laboral.
Els continguts que volem treballar és inspirar vocacions científic-tecnològiques en els xiquets i xiquetes. I les competències que estem fomentant i treballant són:
  • Competència digital (CD).
  • Competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia (CMCT).
  • Sentit d'iniciativa i esperit emprenedor (SIE).
Els materials necessaris per dur a terme aquesta proposta són el taulell del bee-bot, el bee-bot, imatges de les dónes descobrir i el material especific necessari per cada una de les activitats.

Com bé he dit previàment, la proposta estarà dividida en 7 sessions. Les tres primeres sessions són activitats prèvies a manera introductòria, i després quatre sessions en les quals cada activitat estarà protagonitzada per una dona *STEAM.
  • 1r part, introducció: carta + maneig lliure del Bee-bot
La introducció té una duració de 3 sessions, amb activitats diferents, però encaminades a la introducció del bee-bot a l'aula. 
En la primera sessió els xiquets i xiquetes, agrupats en parelles, es convertiran en robot i director alternativament. El director li donarà ordres al robot perquè es moga per l'aula, les indicacions seran (avant, arrere, gir dreta i gir esquerra), com el bee-bot.
En la segona sessió arribarà una caixa misteriosa, que dins tindrà el bee-bot, una carta, el tauler i imatges dels botons. La mestra llegirà la carta, que és la presentació i el funcionament del bee-bot i mentre llig farà una demostració. Una vegada feta la presentació, els xiquets i xiquetes experimentaran lliurement amb el robot.


 Imatge dels botons del bee-bot


En l'última sessió d'introducció, l'activitat serà més dirigida per la mestra, com el tauler és transparent, amb ajuda de retoladors d'esborrat sec, primer traçaran sobre el tauler el recorregut des de la casella d'inici fins a la de final, cada vegada s'anirà augmentant la dificultat, i una vegada traçat el recorregut hauran de programar el robot i veure si arriba bé pel recorregut.

  • 2a part, activitats dónes STEAM. Aquestes sessions poden variar de l'ordre depenent dels xiquets/as cap a que dona volen anar aqueix dia. 
Els infants a cada sessió, treballaran en el bee-bot. Primer traçaran sobre el tauler el recorregut des de la casella d'inici fins a la casella de una de les dones i en segon lloc programaran el bee-bot, per a que faja el recorregut. Després la mestra els llegirà sobre la dóna elegida, del llibre "Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes", de les escriptores Elena Favilli i Francesca Cavallo. Finalment, es farà l'activitat relacionada en la dona escollida.

Jane Austen (escriptora)
L'activitat sobre Jane Austen pretén fomentar la creativitat, alhora que, desenvolupar la imaginació i millorar la capacitat expressiva i argumentativa. Aquesta activitat consisteix a crear una història amb l'ajuda d'uns daus amb dibuixos. Per a això, asseiem als alumnes en forma de cercle en la zona d'assemblea i situem els daus en el centre. D'un en un, els xiquets hauran de triar un dau i tirar-lo. A continuació, hauran de continuar la història amb allò que els haja eixit en el dau ja siga una emoció, objecte, lloc o personatge. Al final de l'activitat s'haurà creat una història entre tots els alumnes. 

Frida Kahlo (pintora) 
La mestra prepararà una activitat artística on els xiquets puguen desenvolupar la seua creativitat i experimentar a través de l'art. Per a això, necessitarem aigua, glaçonera i colorant. El primer que farem serà omplir a la meitat la glaçonera amb colorant i l'altra meitat amb aigua que es posarà a poc a poc, intentarem posar colorant de diferents colors perquè es creuen obres d'art més boniques. Després d'això, taparem amb paper film i posarem un pal de gelat o del metge i estarà llest per a anar al congelador. En què consisteix llavors l'activitat? Doncs bé, els xiquets hauran de crear les seues obres d'art pintant amb el gel en un paper que siga una mica més gruixut per a evitar trencaments i poden combinar tots els colors que desitgen. 

Mary Anning (paleontòloga) 
La mestra dividirà als xiquets/as en grups de 4 o 5 persones, a cada grup li entregarà una safata amb arena o terra i a cada xiquet/a se li donarà un pinzell. Cada xiquet/a haurà de furgar amb el pinzell fins a trobar un fòssil.
Una vegada que tots els xiquets/as hagen trobat el seu fòssil, realitzaran una rèplica d'aquest fòssil. Per grups es repartirà un bol i els xiquets/as mesclaran farina amb una mica de sal i aigua. Després, pasten la massa i agafen una mica de massa creant una bola. Quan tinguen la bola pressionaran el fòssil que han trobat en la bola. Per exemple, si han trobat un dinosaure tindran un fòssil de dinosaure.

Hipatia (matemàtica i filòsofa)
Per a aquesta activitat els xiquets treballaran per grups de treball. A cadascun dels grups se'ls entregarà el material. Es tracta de dues mans amb 5 dits, els quals contenen velcro, i 5 trossets de velcro pegats a baix, on aniran els números. En aquesta activitat es treballarà la suma col·locant els sumands en la part de baix del material i es pujaran tants dits com indique el sumand que la mà té davall. D'aquesta manera es realitzarà en comptatge de dits i es pegarà el número corresponent al costat del signe d'igual. 
Finalment, l'avaluació es farà mitjançant l'observació directa i s'avaluarà que els infants hagen comprès i sapiguen com manejar el bee-bot, així com que s'hajen aconseguit, en generals, els objectius didàctics plantejats. I també que els infants mostren iniciativa i participen a les activitats programades. 

I fins ací el post de hui! Espere que us haja agradat i que també us haja servit de inspiració per crear les vostres pròpies activitats per treballar des de les TIC o des d'altre àmbit la coeducació i la igualtat de gènere. Deixeu-me als comentaris que us pareix la nostra proposta. Ens veiem a la pròxima entrada!!!

Fins la pròxima!!👋👋


Comentarios

Entradas populares de este blog

LA CLASSE DE MIREN

Visió Crítica de la Tecnologia 🔍