Bon dia i benvingudes una vegada més a Mestra en Formació! Aquesta setmana us vaig a explicar que és l'ACAD Toolkit. Segurament no sabreu el que hi és, jo tampoc el coneixia fins aquesta setmana. Aquesta ferramenta està dissenyada per a que facen ús d'ella els i les docents.
Què és? Per a què serveix? És realment aplicable?
L'ACAD Toolkit, és una eina tangible creada per Goodyear & Carvalho (2014), Yeoman & Carvalho (2019), que serveix per dissenyar, crear i analitzar activitats d'aprenentatge valioses. El que es pretén aconseguir, és oferir un recolzament als doceents per ser capaços de crear activitats més innovadores i creatives, així com poder identificar possibles errors i corregir-els. Aquesta eina compta amb targetes blaves, que parlen de pedagogies; verdes, que tenen escrits espais i recursos on desenvolupar les activitats; groges que són de dissenys de tarees de coneixement; i taronjes, que parlen del disseny de la interacció social a l'activitat. I que a més a més retroalimenten les conversacions entre docents.
Quan ens donaren l'oportunitat d'experimentar en aquesta ferramenta, ni jo ni les meues companyes sabíem com començar, ens pensavem que hi era com un joc, però després de mannipular i veure en més deteniment les cartes del recurs, començarem a extraure conclusions i a saber el funcionnament d'aquest. És un bon recurs que molt útil per treballar activitats complexes en col·laboració en altres docents. Que es pot emprar tant previament, per tenir ben clar tot allò que es vol treballar i els aprenentatges que volem que els infants aconsegueixen, com al final de l'activitat per reflexionar sobre els problemes i errors que hajen sortit i així canviar allò que no haja sortit bé i millorar per a pròximes activitats. Com es pot deduir, com aspectes negatius d'aquesta eina, veiem que és poc eficaç per a un sol docent i per activitats diàries a l'aula, ja que està pensada per debatre i arribar a un concens entre varies docents amb el fi de aconseguir el millor resultat.
Com el relacionariem amb la nostra activitat del Bee-bot?
L'activitat que varem crear per a treballar en la bee-bot, que ens va quedar més com a un projecte gran, estava dividida en dos parts, una primera en activitats prèvies per a que els infants aprengueren sobre el funcionament del robot, i una segona part, que hi era la part central on elegiem a una dona STEAM i realitzabem una activitat secundària que estava relacionada en el treball que feia la dona seleccionada.
Si analitzem l'activitat amb l'ACAD Toolkit podem analitzar l'activitat des de les 4 seccions, que té el recurs, i que s'han mencionat dalt. El fet d'analitzar-la des de cada una de les seccions, ens du a analitzar d'una forma més precisa i global els objectius plantejats, és a dir, les nostres metes.
Primer analitzarem la pedagogia. En aquest cas i com bé es veu a la fotografia, emprarem dos pedagogies i aquestes eren:
- L'aprenentatge com participació i negociació de Vigotsky (1978) i Rogoff (2003).
- L'aprenentatge a través d'experiències significatives de Rogers (1969).
La primera pedagogia la varem emprar en les activitats prèvies i en la primera part de les activitats centrals, atès que els infants havien d'acordar el recorregut i els moviments que faria el Bee-bot. La segona, l'utilitzarem en tota l'activitat i especialment, en la segona part de les activitats centrals, doncs la nostra intenció hi era que calara en l'alumnat.
Després analitzarem els espais i recursos. Al debatre i rememorar l'activitat, vam veure que utilitzarem cinc. Els més importants per la nostra activitat eren l'aula i suoerfícies en les se poda escriure, ja que al treballar en el Bee-bot, s'ha de tindre en compte on s'empra per a que faja bé els recorreguts i no es trenque. També, com a espais trobem el exterior, atès de que algunes activitats secundàries hi eren perfectes per fer-les a l'aire lliure, com hi era la de pintar en gels, que hi estava relacionada en la pintora Frida Khalo. Al ser una activitat on l'objectiu principal era desenvolupar competències de programació i pensament computacional amb la Bee-bot, es pot dir, que es treballaba la informàtica immersiva. Finalment, els bolígrafs borrables, hi eren un recurs necessari, per marcar previament el recorregut del robot.
En tercer lloc, analitzarem el disseny de tarees de coneixement. Trobarem la realització d'experiments, els jocs, la resolució col·laborativa de problemes i la composició/creació. Ja que en l'activitat s'ha jugat mentres s'aprenia, debatint sobre els pasos a seguir, creant històries o realitzant experiments, etc. que han fet aquesta activitat molt completa i interactiva.
Finalment analitzarem el disseny de la interacció social. Que va ser prou diversa i variada, ja que a les activitats trobem que s'ha treballat en equip, en grups o individualment.
Després de debatre i analitzar tota la informació que varem extraure de l'activitat, gràcies a l'ACAD Toolkit, arribarem a la conclusió de que ha sigut una gran activitat, molt completa i en la que s'han treballat de manera diversa molts aspectes.
Imatge del nostre anàlisi d'activitat.
Canviaries algo? Aportem algo del treball sobre Bee-bot de la resta de grups al nostre?
Després d'analitzar la nostra activitat amb aquesta eina, pensem en que sí que pdríem afegir coses noves per complementar-la i enriquir-la més, però no canviaríem res, atès que es tracta d'una activitat prou completa en la que es treballen i desenvolupen moltes àrees del currículum.
Una forma d'enrriquir-la seria afegir altres recursos TIC com són els codis qr. O també per complementar-la, ja que s'està treballant la igualtat de gènere des de el STEAM, podríem afegir més targetes pel taulell en dones de l'esport, ja que també es un camp on tampoc les dones no estan valorades. O sobre els estereotips i rols de gènere.
Espere que us haja agradat aquest recurs i als docents us convide a que si aneu a fer una activitat o projecte en col·laboració amb altres docents, busqueu la forma de crear-vos el vostre ACAD, seguint el model que van crear Goodyear & Carvalho (2014), Yeoman & Carvalho (2019) i que van adaptar al castellà Castañeda & Adell (2021). Ja que vos servirà per concretar les metes a conseguir en l'activitat/projecte que aneu a dissenyar, com al final per analitzar que heu fet, que ha funcionat i que no, per millorar.
Fins la pròxima!! 👋👋
Comentarios
Publicar un comentario