Visió Crítica de la Tecnologia 🔍
En el post de hui vos vaig a parlar i fer-vos reflexionar sobre les TIC, des de una perspectiva o visió crítica.
La tecnologia es una eina que la podem utilitzar en ambients virtuals, reals i híbrids. Que ens ha facilitat el nostre dia a dia i que sempre està evolucionant. Per eixe motiu, introduir les TIC en el currículum, no hi es per simple diversió o per que els infants aprenguen a manegar un dispositiu tecnològic, si no que és per que en el futur la majoria de treballs hi estaran dirigits a les TIC, aleshores hem de formar i desenvolupar els infants en competències digitals, ja que la mà d'obra mecanitzada va a canviar.
Però tot açò no servirà de res si fem i eduquem en un correcte maneig d'aquestes, doncs ens portaran a unes complicacions i canvis dràstics; tot i que ens faciliten el nostre dia a dia, els nostres oficis, etc., tenen aspectes negatius, per exemple les xarxes socials a les que tanta estima les tenim perque ens permeteixen cominicar-nos en molta gent, estan creades per generar en nosaltres dopamina i engantxar-nos a d'elles. I això es producte dels algoritmes, que la seua funció es calcular el que apareix en les nostres pantalles, en els que han sigut creades, i no simplement les xarxes socials, sinó també Internet i d'altres. Com a conseqüència trobem un consum compulsiu i un estil de vida sedentari.
Qui ha buscat algo a internet o has comentat en algú sobre algo que volies i després la publicitat que t'ha aparegut estava relacionada en això? I no simplement ens mostren publicitat relacionada, sinó que també prediuen el futur, ens controlen la nostra vida i tenen un esbiaixe masclista i sexista. Si no vos o creieu vos convide a que en el traductor de google, fiqueu oficis en femení com "doctora, ingeniera, informàtica" o qualsevol altre i el traduiu a l'anglès i després el torneu a traduir des de l'anglès a vore que passa.
Tot açò ho dic per que hi estem hiperconectats i fent un ús compulsiu de les TIC, que generen desforestacions i emisions de CO2, a més a més de molts desperdicis residuals. I pensareu que com es possible que generen deforestacions, doncs bé per extraure minerals subterrànis com són el coltan i el litio, del primer es del que estan fets els mòbils i del segon les bateries de mòbils, pc, cotxes, etc., s'han de tal·lar arbres. I les emisions de CO2, venen per que els aparats digitals consumeixen una gran quantitat d'energia. I tot açò no hi és el pitjor, com el coltan i el litio no hi són a tot el món, sinó que estan generalment en països en desenvolupament i els espais menuts, per on no cap un adult, generen guerres i explotació infantil.
No vuic alarmar a cap persona i dir que la tenologia es roina, com bé he dit al principi, es simplement una eina de la qual fem us els humans, i hem de saber discernir, ja que hi ha tecnologies bones i netes, que volen mitigar els efectes negatius en les 5R (reduir, reparar, recuperar, reutilitzar i reciclar). També promouen un estil de vida activa i saludable.
Finalment què podem fer els docents en aquest cas, doncs bé, el primordial es formar-nos en competències digitals, investigar més sobre les TIC bones i netes, i educar i formar els infants en el ús correcte d'aquestes, seguint els valors. I com persones individuals, el primer pas es ser conscients del nostre ús de les noves tecnologies i després anar fent canvis a millor.
Fins ací el post de hui, espere que a part de que us haja agradat, que us haja fet reflexionar encara que siga una miqueta i a tindre una visió més crítica de les TIC, tot i que sé que costa, ja que jo personalment no hi era conscient ni crítica sobre aquest tema. Us convide a continuar indagant sobre el vostre consum tecnològic i sobre les TIC bones i netes.
Fins la pròxima!! 👋👋
Comentarios
Publicar un comentario