ACTIVITAT D'ENCADENAMENT AMB REALITAT AUGMENTADA
Hola i benvingudes un dia més a Mestra en Formació! Hui vos vaig a explicar sobre una activitat que hem fet a classe, en grup, durant les sessions pràctiques entre la setmana passada i aquesta sobre l'AR, que ja vos vaig parlar d'ella en un post anterior, si no l'heu vist, us deixe ací l'enllaç directe: REALITAT AUGMENTADA (AR)
Per a aquesta activitat de realitat augmentada hem reutilitzat una activitat ja creada per a l'assignatura de trastorns del desenvolupament. L'activitat enriquida amb AR es tractava d'un encadenament, és una tècnica que s'empra per a seqüenciar els passos d'una tasca que resulta complexa per als xiquets/es, sobretot, si a causa de dificultats de memòria s'oblida algun dels passos i són freqüents els fracassos en la tasca. En aquest cas l'encadenament era sobre la tasca de parar taula. Amb la qual cosa l'objectiu principal era parar taula i es dividia en els següents passos:
- Llavar-se les mans amb aigua i sabó
- Posar les estovalles en la taula
- Posar la safata en el centre de la taula
- Posar el got a dalt de la safata
- Posar el tovalló al costat de la safata
- Posar els coberts en el centre de la safata
- Asseure's en la cadira
- Menjar
Durant l'encadenament el docent pot ajudar a realitzar uns certs passos que puguen ser més complexos per al xiquet/a mitjançant el modelatge o un altre tipus d'ajudes. Amb la incorporació de la realitat augmentada podem substituir aquest pas i mostrar-ho a través de l'aplicació Halo AR. Els objectius que podem ampliar amb l'ús d'aquesta eina, són incorporar les TIC a l'aula de manera significativa, així com desenvolupar habilitats i competències digitals i aprendre a usar correctament els dispositius electrònics, ja que serviria com a eina d'aprenentatge.
Les imatges creades per a l'encadenament, que cadascuna d'elles representava un passe a seguir i que el realitzava una nina, seran els disparadors i en escanejar-los amb l'aplicació Halo AR eixiran els passos en moviment, representats per la mateixa nina i en el mateix escenari, així com algunes cançons.
Per a realitzar els passos en moviment, s'han fet vídeos casolans. En aquests vídeos, la nina es movia i feia els passos corresponents a cada imatge. Per a això, hem dividit cada vídeo en seqüències digitals per a poder manejar millor l'objecte. Les seqüències han hagut de ser molt curtes i creatives ja que la nina no era flexible ni molt manejable i hem intentat que no es vegen les nostres mans en el procés de moviment i enregistrament.
Finalment, el muntatge de cadascun dels vídeos s'ha fet amb l'aplicació iMOVIE ajuntant les seqüències corresponents.
Realitzar aquesta activitat a part de resultar-nos interessant i atractiva per a treballar-la a l'aula, a nosaltres també ens ha aportat un major coneixement sobre realitat augmentada, que no teníem, ja que el que coneixíem prèviament era poc i pensàvem que el seu ús a l'aula podria estar limitat. Cal destacar que, no totes hem pogut tindre la mateixa implicació o rol en aquesta activitat, ja que algun dels nostres dispositius mòbils no eren compatibles amb l'aplicació, per tant hem tingut diferents rols i a cadascuna de nosaltres ens ha aportat diferents coses.
En el meu cas, ha sigut això, el mòbil no em deixava descarregar la aplicació aleshores no he pogut experimentar en ella ni veure molt bé el seu funcionament, em va passar el mateix quan abans de fer aquesta activitat, quan provarem diferents aplicacions d'AR, que el mòbil no em deixava descarregar-les o no em funcionaven com tocava. Per tot açò, des del meu punt de vista, està molt bé i introduir-la enriqueix molt, si saps com introduir-la correctament, l'aprenentatge dels infants, però com a contraposició, has de tindre dispositius que siguen compatibles per poder-hi treballar en AR.
També en realitzar la realitat augmentada amb una activitat d'encadenament, ens ha fet reflexionar sobre si l'aplicació o posada en pràctica d'aquesta eina era funcional o no per a aquesta activitat en concret. Ens hem adonat que seria aplicable com a introducció de l'encadenament i en casos molt puntuals en els quals s'obliden uns certs passos, pel fet que parar taula és una activitat del dia a dia i per tant es faria molt pesat l'haver d'escanejar tots els dies les imatges de l'encadenament. Per tant, és molt probable que l'activitat que es vol fomentar s'allargue massa i l'alumnat es despiste o que només estiga pendent del que apareix en el vídeo i no de l'acció, que és el que realment importa.
Ací us deixe dos fragments del resultat final, ja que el vídeo complet no el puc pujar per la seua capacitat:
Comentarios
Publicar un comentario