La Competència Digital Docent

Bona vesprada un dia més a Mestra en Formació!! 

En el post de hui vos vaig a parlar de la competència digital que han de tindre els docents.  Sempre es parla de les competències que han de tindre els bons docents, però normalment es dirigeix a les caracterísques personals o  actitudinals que tenen, com per exemple, que siguen pacients, carinyosos, flexibles, etc. Però com vos vaig dir en el post anterior, "Visió Crítica de la Tecnologia 🔍" cada vegada més la tecnologia hi és evolucionant i molt problablement la majoria de treballs hi estaran dirigits a les TIC, aleshores hem de formar als infants i per poder-ho fer, primerament els docents ens hem de formar correctament en aquest àmbit.  

Aleshores, hem de partir en el nou Reial decret 95/2022, d'1 febrer, pel qual s'estableix l'ordenació i els ensenyaments mínims de l'Educació Infantil, concretament la part de competència digital. I, com és obvi, el Marc Europeu per a la Competència Digital dels Educadors (DigCompEdu). Aquest ens informa que, respecte a la competència digital, s'inicia, en aquesta etapa, el procés d'alfabetització digital que comporta, entre altres, l'accés a la informació, la comunicació i la creació de continguts a través de mitjans digitals, així com l'ús saludable i responsable d'eines digitals. A més, l'ús i la integració d'aquestes eines en les activitats, experiències i materials de l'aula poden contribuir a augmentar la motivació, la comprensió i el progrés en l'adquisició d'aprenentatges de xiquets i xiquetes.

Amb aquest nou BOE els docents hem de saber desenvolupar-nos amb fluïdesa dins de la tecnologia. Hem de saber comunicar-nos, buscar informació i crear activitats, a través d'ella. Molts coneixem apps, plataformes, etc. com Canva, bases de dades d'articles, revistes, llibres científics (Google Scholar, ERIC), Aules virtuals, Telegram o, fins i tot, les famoses xarxes socials, com Instagram o Tik Tok. Però, com de format ha d'estar un docent en aquest àmbit? 

En la imatge de dalt podeu observar una aproximació conceptual del (DigCompEdu), que aquest es dirigeix a tots els educadors/docents de totes les etapes educatives, en l'atenció de NEE i a l'educació no formal, es a dir, està dirigida a tota o quasi tota la comunitat educativa. Que preten reflexar les competències digitals específiques pels educadors, ja que aquests requereixen d'un conjunt cada vegada més ampli de estratègies i competències digitals, per poder cobrir les demanes de l'era digital en constant canvi.
Aquest marc contempla 6 àrees de competències digitals, en les que hi són agrupades les 22 competències i que aquestes àrees es divideixen en tres nuclis interrelacionats. El primer Competències profesionals dels educadors, en la que trobem l'àrea 1 que es centra en l'entorn profesional; el segon nucli són les competències pedagògiques dels educadors, que hi són de l'àrea 2 a 5, en la que es detallen aquelles competències que han de tindre els educadors per fomentar estrategies d'aprenentatge fent us de les eines digitals; I finalment trobem el nucli  de les Competències dels estudiants, en la que es troba l'àrea 6 que tracta sobre el desenvolupament de la competència digital de l'alumnat. A més a més, tots aquests nuclis i àrees es divideixen en tres competències bàsiques: Competències digitals; específiques de cada matèria; i transversals. En les posteriors imatges podreu observar la interrelació que hi ha entre les competències i les competències que hi ha en cada una de les àrees. 






Per concloure, cal esmentar que al igual que els coneixements de llengües, hi té diferents nivells de desenvolupament en títols motivadors, que es podrien assemblar als nivells d'idiomes, d'un A1, que sería el nivell dels novels, en la que es té curiositat i disposició a aprendre; fins a un C2 que sería el nivell dels pioners en la que ets crític i renoves en les TIC. 

I fins ací l'entrada de hui, espere que us haja agradat i que si sou de la comunitat educativa, reflexioneu sobre les vostres competències digitals i continueu desenvolupant-vos en aquestes per poder ser més competents i així també poder desenvulupar les competències dels estudiants de manera efectiva.

Fins la pròxima!! 👋👋

Comentarios

Entradas populares de este blog

LA CLASSE DE MIREN

Visió Crítica de la Tecnologia 🔍